ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 46ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Νοέμβριος 2019).

E-mail Εκτύπωση

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

Πολυτεχνείου 6, 10433 Αθήνα

τηλ.: 210-5243434, fax: 210-5228231

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

http://www.p-e-f.gr

Αθήνα, 16/4/2019

Αριθμ.πρωτ.: 133

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

46ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

(Νοέμβριος 2019)

Α΄ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, θεωρώντας αναγκαία την ανάδειξη του Βυζαντίου ως αδιάσπαστου κρίκου στην ιστορική πορεία του ελληνισμού και της καθοριστικής συμβολής του στη διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής φυσιογνωμίας, αποφάσισε το 46ο Συνέδριο της Ένωσής μας να έχει ως θέμα:

«Βυζάντιο: Ιστορία και Πολιτισμός»

Θεματικοί άξονες

v Οι ρίζες του Βυζαντίου (ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα)

v Κρατική και Κοινωνική Οργάνωση

v Βυζάντιο και Δύση - Βυζάντιο και Ισλάμ - Βυζάντιο και Σλάβοι

v Βυζαντινή Λογοτεχνία

o Λόγια (θύραθεν) Λογοτεχνία

o Δημώδης Βυζαντινή Λογοτεχνία

v Ιστορικοί και Χρονογράφοι

v Παιδεία - Γλώσσα - Φιλολογία

v Βυζαντινή Τέχνη

v Βυζάντιο και Νέος Ελληνισμός

o Η Βυζαντινή Κληρονομιά στα νεοελληνικά γράμματα και στον νεοελληνικό πολιτισμό

v Το Βυζάντιο στην ελληνική εκπαίδευση. Οι Βυζαντινές Σπουδές σήμερα.

Οργανωτικό πλαίσιο του Συνεδρίου

1. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον Νομό Κορινθίας από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2019.

2. Προτάσεις για συμμετοχή στο Συνέδριο με εισήγηση μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι των φιλοσοφικών σχολών της χώρας, φιλόλογοι που υπηρετούν ή που έχουν αφυπηρετήσει από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

3. Οι προτάσεις για συμμετοχή στο Συνέδριο πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ (p-e-f@otenet.gr) έως τις 25 Ιουνίου 2019.

H πρόταση θα περιλαμβάνει τον τίτλο της εισήγησης, περίληψη (όχι μεγαλύτερη της μιας σελίδας), ιδιότητα, διεύθυνση (ηλεκτρονική και ταχυδρομική) και τηλέφωνο του υποψήφιου εισηγητή.

4. Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου θα έχουν διάρκεια 20΄ και θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο από την Π.Ε.Φ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η Πρόεδρος

Τασούλα Καραγεωργίου, δ.φ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2019 09:48
 

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

Πολυτεχνείου 6, 10433 Αθήνα

τηλ.: 210-5243434, fax: 210-5228231

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

http://www.p-e-f.gr

Αθήνα, 15/4/2019

Αριθμ.πρωτ.: 134

 

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και ο Δήμος Ιθάκης διοργανώνουν το 32ο Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας στην Ιθάκη για τους φιλολόγους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ελλάδας και Κύπρου) και τους αποφοίτους των φιλοσοφικών σχολών όλης της χώρας, με θέμα:

Ἱκέτες και ἱκετεία (ἱκεσία) στα ομηρικά έπη.

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες:

Ø Η  έννοια της ἱκετείας και του ἱκέτη στο ομηρικό και στο αρχαϊκό έπος

Ø Οι περιστάσεις στις οποίες εμφανίζεται το θέμα

Ø Το τελετουργικό πλαίσιο της ἱκετείας

Ø Αφηγηματικοί τρόποι και αφηγηματική λειτουργία κατά την παρουσίαση του θέματος

Ø Η στάση θεών και ανθρώπων απέναντι στην ικεσία και τους ικέτες

Ø Η πρόσληψη του ομηρικού θέματος

v στην αρχαία γραμματεία (ελληνική και ρωμαϊκή)

v στη νεοελληνική και στην ευρωπαϊκή γραμματεία

v στην τέχνη (αρχαία και σύγχρονη)

Διάρκεια εισήγησης 20 ´.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ώς τις 20 Μαΐου 2019 περίληψη (έκτασης έως μἰας σελίδας) της εισήγησης την οποία προτίθενται να αναπτύξουν.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 (η Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ημέρα επιστροφής). Οι προτάσεις για συμμετοχή στο Σεμινάριο πρέπει να αποσταλούν, το αργότερο ώς τις 20 Μαΐου 2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: p-e-f@otenet.gr)

Η πρόταση θα περιλαμβάνει τον τίτλο της εισήγησης, περίληψη μίας σελίδας, ιδιότητα, διεύθυνση (ταχυδρομική και ηλεκτρονική) και τηλέφωνο του υποψήφιου εισηγητή.

Οι εισηγητές οφείλουν να είναι μέλη της Π.Ε.Φ. Οι εισηγήσεις που θα επιλεγούν από την Οργανωτική Επιτροπή θα έχουν τη μορφή προφορικής ανακοίνωσης διάρκειας 20΄. Θα καταβληθεί προσπάθεια από τον Δήμο Ιθάκης για εξασφάλιση της διαμονής των εισηγητών του Σεμιναρίου.

Το Σεμινάριο δύνανται να παρακολουθήσουν, με προσωπικά τους έξοδα και προσωπική φροντίδα για μετακίνηση και διαμονή, φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνοντας συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: p-e-f@otenet.gr

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Σεμιναρίου

Τασούλα Καραγεωργίου

Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2019 09:56
 

Αίτημα στην UNESCO για τα Αρχαία Ελληνικά.

E-mail Εκτύπωση

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ UNESCO

 

Συλλυπητήριο Ψήφισμα της Π.Ε.Φ. για το θάνατο της ΙΝΕΣ ΝΤΙ ΣΑΛΒΟ.

E-mail Εκτύπωση

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Διαμαρτυρία για το νέο πλήγμα κατά των Λατινικών και της ανθρωπιστικής παιδείας

E-mail Εκτύπωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Διαμαρτυρία για το νέο πλήγμα κατά των Λατινικών

και της ανθρωπιστικής παιδείας

Αθήνα, 27/2/2019

Δύο αλλεπάλληλα βαρύτατα πλήγματα δέχθηκαν πρόσφατα τα φιλολογικά μαθήματα και κατ’ επέκτασιν η ανθρωπιστική παιδεία: Το πρώτο σχετίζεται με την πρόσφατη εξαγγελία από την Πολιτεία περί οριστικής κατάργησης του μαθήματος των Λατινικών από τα υποχρεωτικώς διδασκόμενα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα για την εισαγωγή των υποψηφίων του τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών στα ΑΕΙ.

Το δεύτερο αφορά μια νεότερη προφορική εξαγγελία σύμφωνα με την οποία το μάθημα εντάσσεται στα επιλεγόμενα και μόνον σχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, γεγονός που οδηγεί στην ουσιαστική υποβάθμιση και πραγματική κατάργησή του. Η δεύτερη μάλιστα υπουργική εξαγγελία ισοδυναμεί με προσβλητικό εμπαιγμό εις βάρος τόσο των φιλολόγων όσο και της κλασικής παιδείας στο σύνολό της, καθώς συνοδεύεται από απαξιωτικά για το μάθημα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία το μορφωτικό αυτό αντικείμενο ενδιαφέρει λιγότερο τους νέους και πως «τα Λατινικά οριακά είναι χρήσιμα στη Φιλολογία και την Αρχαιολογία» (!). Λυπούμεθα, και ως φιλόλογοι αλλά και ως δάσκαλοι, για την κακή διαπαιδαγώγηση την οποία, εκτός των άλλων, ασκεί το Υπουργείο διακρίνοντας τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης και του ανθρώπινου πολιτισμού σε περισσότερο και λιγότερο ενδιαφέροντες και χρήσιμους(!).

Εξάλλου με τα έωλα αυτά επιχειρήματα το Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τις εντονότατες διαμαρτυρίες όχι μόνον των φιλολόγων, της Επιστημονικής μας Ένωσης και των Τοπικών μας Συνδέσμων, αλλά και του συνόλου των Τμημάτων Φιλολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών της χώρας μας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Κομοτηνής και Πελοποννήσου), όπως και των τμημάτων ξένων φιλολογιών (Αγγλικής, Ισπανικής, Γερμανικής) και διακεκριμένων κλασικών φιλολόγων, ελλήνων και ξένων.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων θεωρεί ότι η γενική αυτή αποδοκιμασία αφαιρεί κάθε δικαίωμα για εφαρμογή αυτού του αντιπνευματικού μέτρου, το οποίο κατ’ ουσίαν αποκόπτει την εκπαίδευση από τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών γλωσσών και παραβλέπει την στενή και αμφίδρομη ιστορική και πολιτισμική σχέση της ελληνικής ιστορίας με τη ρωμαϊκή.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΦ

Η Πρόεδρος

Τασούλα Καραγεωργίου, δ.φ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Αναζήτηση

Σύνδεσμοι Φιλολόγων