Ανακοίνωση για την εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2020

E-mail Εκτύπωση

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Αθήνα, 3/6/2019

Ανακοίνωση για την εξεταστέα ύλη

των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2020

Το Υπουργείο Παιδείας με την ίδια προχειρότητα και αδιαφορία για τις ενστάσεις του φιλολογικού κόσμου, που χαρακτήρισαν εν γένει την ψήφιση του νόμου για το Νέο Λύκειο, πρόσφατα προχώρησε εσπευσμένα στη δημοσίευση της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2020.

Η υπουργική απόφαση θα μείνει στην ιστορία των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων ως η πρώτη που ουσιαστικά εξοβελίζει το μάθημα των Λατινικών από τα εξεταζόμενα στον κύκλο των ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ παράλληλα αλλοιώνει και εν τέλει υποβαθμίζει τον χαρακτήρα και τη βαρύτητα του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών.

Χωρίς να έχει προϋπάρξει αλλαγή σχολικών εγχειριδίων και αναλυτικού προγράμματος (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα βιβλία της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών τα οποία χρήζουν ανανέωσης) και χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη της φιλολογικής κοινότητας, το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει σε μια κατ᾿ επίφαση εξεταστική «μεταρρύθμιση», η οποία κανένα δεν πείθει για την ύπαρξη αληθινού εκπαιδευτικού οράματος από το οποίο κάθε αληθινή μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να διακατέχεται.

Επισημαίνουμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι η αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των φιλολογικών μαθημάτων οφείλει να γίνεται με σεβασμό στη μορφωτική τους αξία και να λαμβάνει υπόψη τις καλές παραδόσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΦ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 Ιούνιος 2019 18:39
 

Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

E-mail Εκτύπωση

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

 

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων διαμαρτύρεται έντονα για τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό του κλάδου ΠΕ02 (Φιλολόγων) από προκηρύξεις θέσεων στον δημόσιο τομέα, όπως αυτές της γραμματειακής υποστήριξης διαφόρων υπηρεσιών. Ο αποκλεισμός αυτός είναι πλέον συστηματικός και προκαλεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση του κλάδου μας αλλά και την αξιοκρατία στο δημόσιο.

Τελευταίο σχετικό κρούσμα ο αποκλεισμός των Φιλολόγων από την προκήρυξη (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος ΑΣΕΠ, προκήρυξη 2Κ, 7/28 Μαρτίου 2019)που αφορά θέσεις σε διάφορες νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, μεταξύ των οποίων και θέσεις Διοικητικού και Οικονομικού.

Ζητάμε επομένως την οριστική άρση αυτού του ιδιότυπου αποκλεισμού του κλάδου ΠΕ02, Φιλολόγων, από τις προκηρύξεις θέσεων του δημοσίου όταν μάλιστα αυτές απευθύνονται σε δεκάδες κλάδους των ανθρωπιστικών σπουδών.

 

ΠΕΦ: Κείμενο διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Λύκειο.

E-mail Εκτύπωση

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Κείμενο διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Λύκειο

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα το Υπουργείο προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου, ο οποίος αποτελεί θλιβερή συνόψιση εκείνων των αλλαγών στο πρόγραμμα του Λυκείου απέναντι στις οποίες η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων έχει ήδη επανειλημμένα εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της.

Η απαρίθμηση στη συνέχεια των αλλαγών αυτών αποκαλύπτει τις ψηφίδες στη μελαγχολική εικόνα, η οποία προαναγγέλλει μέλλον δυσοίωνο για τον κλάδο των φιλολόγων και τα φιλολογικά μαθήματα:

Ø Η οριστική κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών από την Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών συνιστά σοβαρότατο πλήγμα κατά των κλασικών γραμμάτων. Η μετατροπή δε του μαθήματος σε προαιρετικώς επιλεγόμενο και μη εξεταζόμενο μάθημα περισσότερο ανακαλεί τη γνωστή για τις προφάσεις εν αμαρτίαις ρήση.

Ø Η κατάργηση της διδασκαλίας της Ιστορίας του Σύγχρονου Κόσμου ως μαθήματος Γενικής Παιδείας στην Γ΄ Λυκείου στερεί από τους αυριανούς πολίτες τα γνωστικά εφόδια για την κατανόηση των σύγχρονων εξελίξεων. Στο ίδιο πνεύμα δυστυχώς εντάσσεται και ο περιορισμός της διδασκαλίας της Ιστορίας στα ΕΠΑΛ σε μία μόνο διδακτική ώρα και στην Α΄ τάξη αποκλειστικά.

Ø Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας επίσης υποβαθμίζεται, διδακτικά και εξεταστικά, μετά την ουσιαστική κατάργηση της περίληψης και τη συρρίκνωση της παραγωγής λόγου σ’ ένα συνοπτικής παρουσίασης θέσεων και απόψεων κείμενο 4-5 παραγράφων.

Ø Τα κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κατά τη συνεξέτασή τους με τη Νεοελληνική Γλώσσα, σε ένα τρίωρο, προβλέπεται να προσεγγίζονται συχνά ως αφορμή για γλωσσικές ασκήσεις και κοινωνιολογικού χαρακτήρα αναλύσεις και όχι με γνώμονα την καλλιέργεια δημιουργικών αναγνωστών που διαθέτουν γνώση των κειμένων και των λογοτεχνικών ρευμάτων, κριτική ικανότητα και ευαισθησία.

Ø Η κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος της Φιλοσοφίας από το Γενικό Εσπερινό Λύκειο στερεί από τους μαθητές την επαφή με την ιστορία των ιδεών και τη φιλοσοφική σκέψη.

Ø Πλήρης είναι η απαξίωση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών. Η εξαίρεσή του από τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γυμνάσιο και στη Β΄ Λυκείου, η ουσιαστική συγχώνευση της διδασκαλίας των εμβληματικών κειμένων του Επιταφίου Λόγου του Περικλή και της Αντιγόνης του Σοφοκλή, ο περιορισμός της κορυφαίας πνευματικής άσκησης που είναι η μετάφραση, συντελούν δραματικά στην περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος.

Είναι εμφανές ότι ο νέος νόμος που μόλις ψηφίστηκε διαψεύδει πανηγυρικά τις υπουργικές εξαγγελίες περί αποκατάστασης του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου και καθόλου δεν το αποδεσμεύει από την αντιπαιδαγωγική χρησιμοθηρική λογική.

Καλούμε επομένως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και τους συναδέλφους να διατηρούν πάντα ακμαία την πίστη τους στις ανθρωπιστικές αξίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΦ

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 07 Μάιος 2019 05:48
 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 46ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Νοέμβριος 2019).

E-mail Εκτύπωση

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

Πολυτεχνείου 6, 10433 Αθήνα

τηλ.: 210-5243434, fax: 210-5228231

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

http://www.p-e-f.gr

Αθήνα, 16/4/2019

Αριθμ.πρωτ.: 133

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

46ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

(Νοέμβριος 2019)

Α΄ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, θεωρώντας αναγκαία την ανάδειξη του Βυζαντίου ως αδιάσπαστου κρίκου στην ιστορική πορεία του ελληνισμού και της καθοριστικής συμβολής του στη διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής φυσιογνωμίας, αποφάσισε το 46ο Συνέδριο της Ένωσής μας να έχει ως θέμα:

«Βυζάντιο: Ιστορία και Πολιτισμός»

Θεματικοί άξονες

v Οι ρίζες του Βυζαντίου (ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα)

v Κρατική και Κοινωνική Οργάνωση

v Βυζάντιο και Δύση - Βυζάντιο και Ισλάμ - Βυζάντιο και Σλάβοι

v Βυζαντινή Λογοτεχνία

o Λόγια (θύραθεν) Λογοτεχνία

o Δημώδης Βυζαντινή Λογοτεχνία

v Ιστορικοί και Χρονογράφοι

v Παιδεία - Γλώσσα - Φιλολογία

v Βυζαντινή Τέχνη

v Βυζάντιο και Νέος Ελληνισμός

o Η Βυζαντινή Κληρονομιά στα νεοελληνικά γράμματα και στον νεοελληνικό πολιτισμό

v Το Βυζάντιο στην ελληνική εκπαίδευση. Οι Βυζαντινές Σπουδές σήμερα.

Οργανωτικό πλαίσιο του Συνεδρίου

1. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον Νομό Κορινθίας από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2019.

2. Προτάσεις για συμμετοχή στο Συνέδριο με εισήγηση μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι των φιλοσοφικών σχολών της χώρας, φιλόλογοι που υπηρετούν ή που έχουν αφυπηρετήσει από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

3. Οι προτάσεις για συμμετοχή στο Συνέδριο πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ (p-e-f@otenet.gr) έως τις 25 Ιουνίου 2019.

H πρόταση θα περιλαμβάνει τον τίτλο της εισήγησης, περίληψη (όχι μεγαλύτερη της μιας σελίδας), ιδιότητα, διεύθυνση (ηλεκτρονική και ταχυδρομική) και τηλέφωνο του υποψήφιου εισηγητή.

4. Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου θα έχουν διάρκεια 20΄ και θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο από την Π.Ε.Φ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η Πρόεδρος

Τασούλα Καραγεωργίου, δ.φ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2019 09:48
 

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση

Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

Πολυτεχνείου 6, 10433 Αθήνα

τηλ.: 210-5243434, fax: 210-5228231

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

http://www.p-e-f.gr

Αθήνα, 15/4/2019

Αριθμ.πρωτ.: 134

 

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και ο Δήμος Ιθάκης διοργανώνουν το 32ο Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας στην Ιθάκη για τους φιλολόγους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ελλάδας και Κύπρου) και τους αποφοίτους των φιλοσοφικών σχολών όλης της χώρας, με θέμα:

Ἱκέτες και ἱκετεία (ἱκεσία) στα ομηρικά έπη.

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες:

Ø Η  έννοια της ἱκετείας και του ἱκέτη στο ομηρικό και στο αρχαϊκό έπος

Ø Οι περιστάσεις στις οποίες εμφανίζεται το θέμα

Ø Το τελετουργικό πλαίσιο της ἱκετείας

Ø Αφηγηματικοί τρόποι και αφηγηματική λειτουργία κατά την παρουσίαση του θέματος

Ø Η στάση θεών και ανθρώπων απέναντι στην ικεσία και τους ικέτες

Ø Η πρόσληψη του ομηρικού θέματος

v στην αρχαία γραμματεία (ελληνική και ρωμαϊκή)

v στη νεοελληνική και στην ευρωπαϊκή γραμματεία

v στην τέχνη (αρχαία και σύγχρονη)

Διάρκεια εισήγησης 20 ´.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ώς τις 20 Μαΐου 2019 περίληψη (έκτασης έως μἰας σελίδας) της εισήγησης την οποία προτίθενται να αναπτύξουν.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 (η Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ημέρα επιστροφής). Οι προτάσεις για συμμετοχή στο Σεμινάριο πρέπει να αποσταλούν, το αργότερο ώς τις 20 Μαΐου 2019, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: p-e-f@otenet.gr)

Η πρόταση θα περιλαμβάνει τον τίτλο της εισήγησης, περίληψη μίας σελίδας, ιδιότητα, διεύθυνση (ταχυδρομική και ηλεκτρονική) και τηλέφωνο του υποψήφιου εισηγητή.

Οι εισηγητές οφείλουν να είναι μέλη της Π.Ε.Φ. Οι εισηγήσεις που θα επιλεγούν από την Οργανωτική Επιτροπή θα έχουν τη μορφή προφορικής ανακοίνωσης διάρκειας 20΄. Θα καταβληθεί προσπάθεια από τον Δήμο Ιθάκης για εξασφάλιση της διαμονής των εισηγητών του Σεμιναρίου.

Το Σεμινάριο δύνανται να παρακολουθήσουν, με προσωπικά τους έξοδα και προσωπική φροντίδα για μετακίνηση και διαμονή, φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνοντας συμμετοχή έως τις 30 Ιουνίου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΕΦ: p-e-f@otenet.gr

Για την Οργανωτική Επιτροπή του Σεμιναρίου

Τασούλα Καραγεωργίου

Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2019 09:56
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Αναζήτηση

Σύνδεσμοι Φιλολόγων